Az építőipar nem csak a nyersanyagokat veszi fel elképesztő ütemben a piacról, de a hulladéktermelés jó részéért is felelős. Az Európai Unió felmérései szerint a teljes hulladék akár 30%-át is ez az iparág adja, bár ez országonként akár jelentősen eltérhet.

Az építési és bontási hulladékok közé tartozik a tégla, a gipsz, a beton, az aszfalt, az üveg, a fa, a fém és a műanyagok jó része. Már a felsorolásból is látható, hogy a legkülönfélébb anyagokról van szó, ezért kezelésük is komoly feladat elé állítja a szakembereket. A környezetvédelem szempontjából az egyik legjobb megoldás az újrahasznosítás.

A beton újra hasznosítása

Magyarországon az építési és bontási hulladékból származó beton jelentős részét az útépítéseknél használják fel, ahol alapok és töltések készülnek belőle. Emellett egyre nagyobb arányból készül belőle adalékanyag is, ennek során a hulladékból az újbetonhoz keverhető összetevő jön létre.

Utóbbi két ok miatt is fontos szerepet tölt be a beton körforgásában. Egyrészt, a bedarált és a keveréskor hozzáadott adalék nem a lerakókban végzi, ezzel tehermentesíteni lehet a környezetet. Másrészt, a világszerte jelentkező építőipari boom miatt az árak elszálltak, és egyes termékekből hiány is jelentkezik.

A törvényi előírások szerint akkor lehet újrahasznosítottnak venni egy betont, ha a benne található adalékanyag legalább 5 tömegszázaléka régi beton visszaforgatásából származik.

Az újrahasznosítás első lépése a területen történő szétválogatás, ennek során különféle halmokat képeznek az eltérő tulajdonságú anyagokból. A betont sokszor egy kalap alá veszik a terméskövekkel vagy a téglákkal, mivel ezeket közösen is le lehet darálni. Ha adalékanyag készül a bontási betonanyagból, akkor természetesen külön kupacba kell helyezni.

A következő lépés a kisebb-nagyobb elemek feldolgozása. Betonnál gondot kell viselni a felhasznált fémszálakra is, ezeket a folyamat valamelyik szakaszában mágnessel el kell távolítani. Az újrahasznosítás következő lépése pedig a szállítás vagy a helyszíni feldolgozás.

Elszállításnál hatalmas telepekre kerül be a bontott beton, ahol a többi építőipari anyaggal együtt feldolgozzák. A betonból sokszor adalékanyag készül, aminek vizsgálják a kémiai összetevőit és a fizikai tulajdonságait, majd ezek megfelelősége után a frissbeton-gyártásba kerül.

Napjainkban már az sem ritka, hogy betondaráló gépekkel dolgozzák fel a betont és más törmeléket a bontás helyszínén. Ilyenkor a létrejövő aprítékot rögtön fel lehet használni a soron következő feladatoknál, de akár értékesíteni is lehet.

Mivel az építőanyagok ára a sokszorosára nőtt az elmúlt években, ezért a betondarálást már magánügyfeleknek is kínálják az erre szakosodott vállalkozók. Ezzel a tulajdonos mentesül a hulladéklerakóba szállítás költségeitől, a darálékot pedig sokszor egy-egy új járda vagy betonpadló elkészítéséhez használják fel.

A megfelelően átválogatott és feldolgozott építési hulladék semmivel sem teljesít rosszabbul, mint az új építőanyagok, ezért mindenképpen el kell kerülni, hogy az újra felhasználás helyett a lerakóban végezze.

Kérdése van?

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keressen minket bizalommal megadott elérhetőségeinken. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!
Üzenjen nekünk!
Hívjon minket!

Ajánlott bejegyzéseink

Ha tetszett Önnek ez a cikkünk, ajánljuk a többi írásunkat is:

Vissza az összes bejegyzéshez