A padlócsiszolás során számos olyan kifejezés bukkan fel, melyet a szakmabeliek nap, mint nap használnak, az érdeklődők számára pedig nem sokat jelentenek. A könnyebb tájékozódás elősegítésére összeállítottunk egy olyan padlócsiszolási kisszótárt, mely tartalmazza a leggyakrabban használt kifejezéseket.

Gyémántcsiszolás

A gyémánt az egyik legkeményebb anyag, amit előszeretettel használnak fel az építőiparban is. Nincs ez másképp a padlócsiszolásnál sem, ahol a fém szerszámokra gyémánt kopóréteg kerül. Ez nem az üzletekben is megvásárolható, milliókba kerülő briliáns, hanem fizikailag hasonló szerkezetű, de mesterséges előállítású anyag. Bár gyűrű készítésére nem használható, átlagon felüli keménysége nagyon jól jön az olyan masszív anyagok megmunkálásakor, mint például a beton.

A gyémántcsiszolófej is kopik, hiszen a fizikai törvényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. A jó minőségű gyártók fejeit használva azonban ezek az eszközök sokkal tovább tartanak, így visszahozzák az árukat, a kevesebb hulladék pedig környezetvédelmi előnyöket is jelent.

Hidegburkolás és melegburkolás

A hidegburkolatok és melegburkolatok közötti különbséget gyakran szemléltetik úgy, hogy amelyik padlón mezítláb sem fázunk, az a meleg-, amelyiken viszont igen, az a hidegburkolat.

Ha a dolgok mélyére ásunk, akkor azt látjuk, hogy a hidegburkolás során a szakemberek ridegebb és merevebb anyagokkal fedik le a padlót. Ezek az anyagok épületen belül és kívül is felhasználhatók, ide tartozik például a csempe, a kerámia vagy a padlólapok.

A melegburkolatok nagyobb területeken kerülnek felhasználásra, jellemzően a nappali vagy a hálószoba készül ilyen fedéssel. Otthonosabb hatást kelt és elegánsabb, mint a ridegebb másik típus. A melegburkolatok közé tartozik a padlószőnyeg, a linóleum, a parketta vagy a hajópadló.

Betonkeményítés

Főleg a régebben, szakszerűtlenül készült betonpadlóknál fordul elő, hogy az nem jó minőségű, porlik, kavicsok vagy más elemek szakadnak ki belőle. Az ilyen felületet sokszor nem lehet azonnal felcsiszolni, hanem szükség van a keményítésére.

Attól függően, hogy az eljárás során milyen anyagot dolgoznak be a betonba, többféle típussal találkozni. A nátrium-szilikát az egyik legrégebben használt anyag, de csak a padló felső felületén képez bevonatot. Mélyebbre hatol a kálium-szilikát, a lítium-szilikát pedig drágább, de sokkal szebben csiszolható felületet képez. A betonkeményítést részletesebben is körbejártuk egy korábbi bejegyzésünkben.

Polírozás

A polírozás a felület olyan kezelése, amellyel szebb fényű padlót kapunk. A betoncsiszolásnál a munka záró feladatait jelenti, amikor nagyon finom felületű korongokkal mennek rá a területre, és különféle polírozó anyagok is felhasználhatók.

Más típusú felületeknél létezik olyan eljárás is, amikor csiszolást nem végeznek, csak a padlót teszik fényesebbé. Ilyenkor semmiféle karc- vagy mélyebb sérülést sem távolítanak el, csupán a polírozó anyag felvitelét teszik meg. A padlócsiszolásnál ez a feladat önállóan nem jellemző, hanem mindig a durvább, majd egyre finomabb csiszolásokat zárhatja le.

Kérdése van?

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keressen minket bizalommal megadott elérhetőségeinken. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!
Üzenjen nekünk!
Hívjon minket!

Ajánlott bejegyzéseink

Ha tetszett Önnek ez a cikkünk, ajánljuk a többi írásunkat is:

Vissza az összes bejegyzéshez