Egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk a parketta felújításáról, amikor gyakran a teljes padlót fel kell bontani, és alkalmanként a nem megfelelő aljzattal is kell kezdeni valamit. Ebben a cikkben a parketta javítását tekintjük át, amikor az alapokkal minden rendben van, de magának a padlónak van valamilyen orvosolandó hibája.

Hogyan kell javítani a parkettát

A parketta javítását mindig megelőzi a hibák felmérése, amikor azonosítani kell a megoldandó feladatokat. Ezek feltérképezése után lehet kiválasztani a szükséges módszert. Ha a parketta olajos felületű, akkor könnyebben javítható, a sérülést és annak környékét kell lekezelni. Ha a parketta lakkozott, akkor viszont az egész területet fel kell csiszolni, és újra kell lakkozni.

Kisebb sérüléseknél viszont elegendő a polírozás, karcolásoknál polírozóanyagot kell a tárcsás készülékkel a felületbe dolgozni. Ez hatékonyan javítja az ilyen kisebb hibákat még a lakkozott padlóknál is.

A munkafolyamatok elvégzéséhez érdemes szakember segítségét igénybe venni, hiszen a padlófelújítás több, mint bemenni a boltba, és megvenni a szükséges anyagokat és eszközöket. Legyen szó akár olajos, akár lakkozott felületről, ezek nem csak egyetlen anyagot jelölhetnek. A különféle olajok eltérő szerkezetűek lehetnek, így szélsőséges esetben akár egy ragacsos bevonatot is kaphatunk a padlón. A lakknál is hasonló a helyzet, az eltérő lakkrétegek gyakran levetik egymást, így  az újonnan felkent lakk elválhat a nem megfelelően megtisztított padlótól.

Ezek a hibák nem csak bosszantóak, hanem jelentős többletkiadást is jelenthetnek. Itt nem csak a már feleslegesen megvásárolt anyagokról és eszközökről van szó, hanem a többletmunkáról is. A javításra szoruló parkettát hibásan kezelve csak egy újabb megoldandó feladatot kapunk, ami pénzbe kerül. Így a végén a teljes számla nagyobb lehet, mintha alapból egy profi segítségét kértük volna.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy hozzáértő által kezelt parketta akár évtizedekig újra jól végezheti a dolgát, míg otthoni módszereket használva esetleg néhány év múlva újra előbukkan az eredeti vagy egy általunk okozott probléma.

Parkettacsiszolás

Egyes hibák javításához vagy a lakkfelület eltávolításához szükség lehet parkettacsiszolásra. Ez az egyik olyan részfolyamat, amelyet nagyon könnyen el lehet rontani, így mindenképpen érdemes szakemberre bízni. A piacon lévő régebbi gépek szalaggal működnek, melyeket ma már a profik nem használnak. Ezeket nehéz kezelni, nagyon figyelni kell az egyenletes haladásra, és már egy rövidebb megtorpanással is bele lehet marni a padlóba.

A szakemberek korongos gépeket használnak, melyek a hozzá csatlakoztatott porszívó miatt akár teljesen pormentesek is lehetnek, nagyban megkönnyítve a takarítás folyamatát. Ezekkel nagyon egyenletes felületet lehet elérni, a lakkfelület mellett eltávolítva akár a mélyebb karcokat is.

Érdemes beruházni a parketta felújításába, mivel ez a természetes felület nem csak szép, de rendkívüli módon emeli az épület komfortját. Egy fapadlóval felszerelkezve kiélvezhetjük ennek a természetes anyagnak minden előnyét, és akár újabb évtizedekig nem kell foglalkoznunk a felújítással.

Kérdése van?

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keressen minket bizalommal megadott elérhetőségeinken. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!
Üzenjen nekünk!
Hívjon minket!

Ajánlott bejegyzéseink

Ha tetszett Önnek ez a cikkünk, ajánljuk a többi írásunkat is:

Vissza az összes bejegyzéshez