A betoncsiszolás során számos árajánlattal találkozhatunk, mivel az árazás mindig az elvégzett részfolyamatoktól függ. Mivel a csiszolásnak is vannak különféle változatai, így érdemes tájékozódni a választható lehetőségektől, és a pénztárcának, illetve a felhasználásnak megfelelő típust választani.

Alapszabályként elmondható, hogy csak a megfelelő keménységű betonpadló csiszolható fel, ezt a szakemberek a helyszínen ellenőrizni tudják. Ahogy már egy korábbi bejegyzésünkben bemutattuk, a padló keménysége betonkeményítő folyadék felhasználásával növelhető, mely beszivárog az apró résekbe és pórusokba, és ott eggyé válik a felülettel.

Milyen betoncsiszolási módok érhetők el?

A betoncsiszolási munkálatokat sokféleképpen lehet csoportosítani, az egyik népszerű megközelítés a felület fényessége. A legolcsóbb csiszolási mód a mattra csiszolt padló kialakítása, melynél az elsődleges cél az egybefüggően sima terület kialakítása a biztonságos munkavégzés miatt. Ahogy azt a neve is mutatja, a padló ilyenkor nem fényes, hanem matt kinézetet kap, de ez a gyárakban, raktárakban általában nem is probléma. Gyakran szükség van betonkeményítésre is, melyet a felület csiszolása követ.

A padló magasabb fényűvé válik a matt-selyem csiszolással, amely akár többszöri csiszolást és polírozást is magában foglal. A munkaigényesebb kialakítás persze magasabb árat jelent, az ilyen betonfelületeket gyakran rendelik meg gyárakba vagy indusztriális stílusú épületekbe, ahol hatalmas betonelemekkel operálnak.

A selyemfényű beton egybefüggő, fényes felületet jelent, amelyet minden munkafolyamat többszöri elvégzésével érnek el a szakemberek. Az ilyen padlóknak nem csak az esztétikum emelése a fő célja, hanem akár az energiaszámlák csökkentésére is képesek, mivel a felülről érkező megvilágítást visszaszórják, így csökkenthető a fényerő.

A betoncsiszolás legszebb fokozata a tükörfény, ahol valóban a tükörhöz hasonló magas fényű padlót alakít ki a csiszolás és polírozás együttese. Ez a legdrágább eljárás, mivel nagyon eszköz- és munkaigényes, de rendkívül exkluzív megjelenést kölcsönöz a felületnek. Kulturális intézményekben, közintézményekben, ipari létesítményekben gyakori a tükörfényesre csiszolt beton, de gyakorlatilag bárki megrendelheti, ha egy igazán szép megoldást keres.

Ha a beton kezeléséről van szó, akkor nem csak polírozni lehet, hanem akár színezni is. A megvalósítható ötleteknek gyakorlatilag csak a fizika és a megrendelő lehetőségei szabnak határt, mivel hatalmas kínálatban érhetők el a különféle színezőanyagok. Így természetesen az is megoldható, hogy a korábban szürke padló a betoncsiszolás végeztével más színben ragyogjon, vagy az előre egyeztetett mintát hordozza magán.

Jó tudni, hogy minél fényesebb egy betonfelület, annál több törődést igényel. Bár a beton keménysége biztosítja a padló strapabírását, a tükörfény a használat intenzitásától függően fokozatosan csökkenni fog. Ez egy természetes folyamat, és mindenképpen hosszabb időszakról van szó. A takarításhoz is a megfelelő tisztítószereket és eszközöket kell használni, így a felpolírozott beton még jó ideig teljesíti a feladatát.

Kérdése van?

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keressen minket bizalommal megadott elérhetőségeinken. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!
Üzenjen nekünk!
Hívjon minket!

Ajánlott bejegyzéseink

Ha tetszett Önnek ez a cikkünk, ajánljuk a többi írásunkat is:

Vissza az összes bejegyzéshez